Bardzo lubię przyrządzać pyszne i szybkie potrawy dla mojej rodziny. Takie właśnie jest to danie. Proste, nie wymaga wielu składników i wszystkim naprawdę smakuje.
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem i porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastem francuskim wylepić brzegi i dno okrągłej formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem, położyć pergamin, obciążyć suchym grochem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 2000C.
2.Obraną cebulę oraz oczyszczone pory pokroić w plasterki i przesmażyć na suchej patelni. Rozłożyć na podpieczonym cieście (wcześniej zdjąć pergamin z grochem).
3.Boczek pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć i rozłożyć na porach.
4.Roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką, wymieszać, zalać farsz. Posypać startym żółtym serem. Piec około 30 minut w 1800C.
Komentarze