TARTA Z DYNIĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to moja pierwsza tarta z dynią ale na pewno nie ostatnia, zrobiona na specjalne zamówienie mojej córki:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    6 łyżek masła
    7-8 łyżek bardzo zimnej wody

    Masa dyniowa:
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki cukru brązowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
    szczypta imbiru ( na końcu łyżeczki)
    2 jajka
    35 dag puree z dyni
    300 ml mleka skondensowanego

    Bita śmietana - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27c6grb 1. Ciasto: ze wszystkich składników zarobić ciasto, rozwałkować na forme do tart, dokładnie wylepić brzeg. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 17 stopni na ok. 10 - 15 minut podpiec.
  • image-1mbhqiw 2. Zmieszać cukier, cynamon, imbir, goździki. Całe jajka ubić w misce, dodać przyprawy i puree z dyni. Wymieszać, powoli dodając mleko skondensowane.
  • image-24ovopc 3. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut a nastepnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, piec nastepne 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować