Tarta z figami i gruszką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tarta z figami i gruszką.

Składniki:

  • Spód.
    200g mąki
    100g cukru
    100g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    szczypta soli
    Masa serowa.
    500g mascarpone
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    Wierzch.
    3-4 figi
    1-2 gruszki
    4 łyżki dżemu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z figami i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki.
    Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego.
    Piec w temp.180stop.15 minut.
    Serek mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód.
    Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce.
    Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.
    Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować