Tarta z gruszkami i cytrynową śmietanką

0 (0 ocen)

Półkruche ciasto z wyraźnym posmakiem cytryny, pyszne gruszki a do tego lekka cytrynowa śmietanka to połączenie idealne :)

Składniki:

  • 300 g mąki
    100 g cukru pudru
    200 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    starta na grubych oczkach skórka z całej cytryny
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    4 twarde zielone gruszki
    2 łyżki drobnego cukru

    śmietanka 30 %
    drobny cukier
    starta na drobnych oczkach skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z gruszkami i cytrynową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy skórkę z cytryny.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • 2. Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam 26 cm) wykładamy rozwałkowanym ciastem, zawijamy boki i spód nakłuwamy widelcem.

    Możemy odłożyć kawałek ciasta na upieczenie ozdobnych ciasteczek.
  • 3. Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.

    Wykładamy je na ciasto i posypujemy cukrem.

    Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (ozdoby krócej, do zrumienienia).
  • Tarta z gruszkami i cytrynową śmietanką 4. Schłodzoną śmietankę ubijamy.

    Gdy będzie prawie sztywna dodajemy cukier i skórkę z cytryny i ubijamy na sztywno. Na 100 ml śmietanki dajemy łyżkę drobnego cukru i łyżeczkę skórki.

    Gotową tartę podajemy z cytrynową bitą śmietaną.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cytryna Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować