TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

4.48 (182 ocen)

  • 60 min

Połączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne!Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty.Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie.Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych.Smakuje również wyśmienicie na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    sól


    Składniki na farsz:

    4 szt.gruszek
    200 g sera gorgonzoli
    garść orzechów włoskich
    świeże liście szpinaku
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    łyżka oliwy z oliwek
    ząbek czosnku


    Składniki na masę jajeczną:

    2 szt. jajek
    200 g śmietany 18%
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz


Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta jajka mąka masło 1. Zacznijmy od ciasta.
    Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.
  • ciasto tarta 2. Zagniotłam wszystkie składniki.
    Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki.
  • szpinak 3. W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz.

    Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek.
    Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak.
    Przyprawiłam go solą i pieprzem.
  • tarta ciasto 4. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką.
    Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm.
    Ponakłuwałam go widelcem.
  • szpinak tarta 5. Nałożyłam na niego szpinak.
  • gruszki 6.
    Kolej na gruszki.
  • gruszki tarta 7.
    Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki.
    Ułożyłam na szpinaku.
  • gorgonzola tarta 8. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę.
  • tarta orzechy 9. Posiekałam orzechy włoskie.
    Posypałam nimi ser.
  • jajka 10. Przygotowałam masę jajeczną.
    Do miseczki wbiłam jajka.
    Roztrzepałam je.
    Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  • masa jajeczna tarta 11. Dodałam do nich śmietanę.Wszystko dokładnie wymieszałam.
  • tarta z gruszkami szpinakiem 12. Polałam masą tartę.
  • tarta z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami 13.
    Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika.
    Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Orzechy Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować