Tarta z jabłkami, bakaliami i truskawkową bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączenie słodkiego i kwaśnego w idealnej równowadze smakowej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g masła, pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    szczypta soli

    Mus:
    1 kg jabłek
    100 g bakalii (u mnie żurawina, orzechy laskowe, rodzynki, pestki dyni i migdały)


    Beza truskawkowa:
    3 białka
    pół szkl cukru
    kisiel truskawkowy

Tarta z jabłkami, bakaliami i truskawkową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto. 3/4 rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nakłóć i chłodzić pół godziny. Podpiec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 2. Jabłka obrać i pokroć w kostkę. Dusić z odrobiną wody aż zrobi się mus. Wymieszać z bakaliami.
  • 3. Białka ubić, dodać cukier i delikatnie mieszać,na końcu dodać kisiel i miksować jeszcze 2-3 min.
  • 4. Na podpieczony spód wyłożyć mus i na niego bezę. Z reszty kruchego ciasta zrbić kratkę i ozdobić nią ciasto. Piec całość jeszcze przez ok 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy