Tarta z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i szybko wyrobić rękami do uzyskania gładkiej masy. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce lub na 15 minut w zamrażarce.
Przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować, lub też bez rozwałkowania wyłożyć na spód formy (wysmarowanej masłem) oraz boki formy.
Formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec przez ok. 15 minut, aby spód tarty utrzymał ładny kształt i nie wyrósł za bardzo, ciasto można wyłożyć folią aluminiową, na którą należy wysypać ziarna grochu lub fasoli.
2.Farsz jabłkowy:
Jabłka dokładnie umyć, wytrzeć i obrać ze skórki, następnie pokroić na plasterki. Jabłka przełożyć na podpieczony spód tarty, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
3. Beza:
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, ciągle miksując. Pianę przełożyć na jabłka tak, aby przykrywała całe ciasto. Do wyłożenia bezy można użyć dekoratora do tortów.
Ciasto umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i piec przez kolejne 30 minut.
Komentarze