Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie

4.81 (241 ocen)

  • 60 min

Kurczak i pieczarki z pysznym sosem na kruchym cieście to fantastyczne połączenie idealne na chłodne, jesienne wieczory. Jak mówi mój ukochany - wprost rozpływa się w ustach!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto (na formę o średnicy 22 cm)
    250 g mąki
    125 g masła
    ok 0,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    ok 1/4 szklanki zimnej wody

    Farsz:
    Połowa piersi z kurczaka (lub jedna mała)
    20 dag pieczarek
    1 mała cebula
    ok 6 płatów suszonych pomidorów
    garść zielonych oliwek
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    ok 1 łyżka ziół prowansalskich
    ok 1 łyżka przyprawy ziołowej do drobiu
    ok 1 łyżeczka curry
    sól, pieprz do smaku

    Sos:
    100 ml śmietany 30%
    1 jajko
    20 dag żółtego sera
    sól, pieprz

    + olej do smażenia, tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.81 (241 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę i sól wsyp do miski. Schłodzone masło pokrój nożem razem z mąką. Dodaj olej. Szybko zagnieć ciasto, powoli dolewaj wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być dość miękkie, ale nie lepiące się). Uformuj kulę i wstaw do zamrażarki na ok 25 minut.
  • Farsz 2. Farsz:
    Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj. Odstaw na ok 20 minut.
    Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i kurczaka. Smaż na wolnym ogniu do momentu, aż wyparują "soki" z pieczarek i kurczaka. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory suszone, oliwki pokrojone w plasterki, kukurydzę, chwilę podduś i odstaw do przestygnięcia.
  • 3. Sos:
    Jajko wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dodaj śmietankę i starty na tarce ser żółty. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Ciasto przygotowane do zapieczenia 4. Wyjmij ciasto z zamrażarki i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Dosyć gęsto ponakłuwaj widelcem, by nie urosło. Zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 5. Na zapieczone ciasto wyłóż farsz, zalej sosem i piecz przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Porady

Do farszu możesz dodać to, co akurat zbywa ci w lodówce - idealnie pasuje papryka lub ogórki konserwowe. Zamiast pieczarek możesz też użyć kurek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować