Tarta z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta ta może idealnie spełniać funkcję dania obiadowego, jak i przystawki na ciepło :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 czubata szkl. mąki pszennej
    1 jajo
    125 g masła
    szczypta soli

    Składniki na farsz:

    200 g boczku (gotowanego lub wędzonego) – opcjonalnie inna ulubiona wędlina
    1 duża cebula
    250 g kurek
    sól, pieprz
    3/4 szkl. gęstej śmietany (12% lub 18%)
    200 g sera Cheddar
    2 jaja
    kilka gałązek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wykładamy ciastem natłuszczoną tortownicę lub blachę na tarty i nakłuwamy widelcem, podpiekamy w 180 st. przez 10 minut.
  • Tarta z kurkami 2. Boczek drobno kroimy i paski lub kostkę, do zarumienionego boczku dodajemy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula zmięknie, na patelnię wrzucamy umyte kurki. Całość chwilę podsmażamy, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 3. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Śmietany i jaja łączymy ze startym na tarce serem Cheddar, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy na wierzch tarty. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i zapiekamy ok. 30 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować