200 g boczku (gotowanego lub wędzonego) – opcjonalnie inna ulubiona wędlina
1 duża cebula
250 g kurek
sól, pieprz
3/4 szkl. gęstej śmietany (12% lub 18%)
200 g sera Cheddar
2 jaja
kilka gałązek natki pietruszki
Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wykładamy ciastem natłuszczoną tortownicę lub blachę na tarty i nakłuwamy widelcem, podpiekamy w 180 st. przez 10 minut.
2.Boczek drobno kroimy i paski lub kostkę, do zarumienionego boczku dodajemy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula zmięknie, na patelnię wrzucamy umyte kurki. Całość chwilę podsmażamy, solimy i pieprzymy do smaku.
3.Farsz wykładamy na podpieczony spód. Śmietany i jaja łączymy ze startym na tarce serem Cheddar, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy na wierzch tarty. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i zapiekamy ok. 30 minut w 180 st.
Komentarze