Tarta z kaszą manną i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Płatki i orzechy blendujemy na pył, dodajemy miód i rozpuszczone ostudzone masło. Wszystko porządnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Blache do tarty / 23 cm / wykładamy papierem do pieczenia i wygniatamy przygotowaną masą. Wkładamy do lodówki.
2.Masa
Mleko z cukrem i masłem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, powoli wsypujemy kaszę, gotujemy około 12 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszamy. Po ostudzeniu rozprowadzamy na przygotowanym cieście, ponownie wstawiamy do lodówki.
3.Mus z truskawek
Truskawki zasypujemy łyżką cukru i dusimy przez około 10/15 minut, blendujemy. Powinniśmy uzyskać około 1,5 szkl. musu / w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ teraz do musu dosypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Jak mus zacznie tężeć wykładamy na masę z kaszy manny i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Komentarze