To mega pyszna tarta, jedna z najlepszych które jadłam!!! Cienkie ciasto kruche i pyszna warstwa karmelizowanych bananów- to wszystko sprawia, że bez zastanowienia sięgamy po nafteny kawałek!!!!
Składniki:
Tatra o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 130 g masła,
• 70 dag cukru pudru,
• 1 jajko,
• 220 g mąki,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Karmelizowane banany:
• 4 banany,
• 100 g cukru,
• ¼ kostki masła,
• Około 1/3 szklanki pełnego mleka,
• Sok z cytryny
Dodatkowo:
• Płatki migdałowe do dekoracji,
• 0,5 tabliczki czekolady do polania
Tarta z karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasto i zagniatamy ciasto.Gotowe odstawiamy na 30 minut do chłodu (lodówki).
2.Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem). Ciasto nakłuwamy widelcem wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (180˚C).
3.Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie banany w karmelu. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Gotową tarte wyjmujemy i studzimy.
Ostudzoną polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
4.KARMEL: Na patelni umieszczamy cukier oraz masło. Razem podgrzewamy by cukier zaczął brązowieć. Dodajemy mleko i dalej podgrzewamy by masa zaczęła gęstnieć.
5.Między czasie kroimy banany na grubość około 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane dodajemy do przygotowanej masy. Chwilkę ogrzewamy z jednej i drugiej strony by banany nabrały lekko złocistego koloru. Tak przygotowana masę wraz z bananami wykładamy na podpieczoną tarte.
Komentarze