Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

4.49 (192 ocen)

  • 50 min

Nie ma lepszego połączenia niż biała czekolada i borówki. I wszystko to w jednej, kruchutkiej tarcie. Dosłownie niebo w gębie!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:

    * Półtorej szklanki mąki pszennej
    * 120 gram zimnego masła
    * 3 łyżki cukru
    * 4 łyżki zimnej wody
    * szczypta soli


    Krem z białej czekolady:

    * 375 g serka mascarpone
    * 230 g śmietany kremówki 30%
    * 170 g białej czekolady

    Oraz:

    * 30 dkg borówek polskich
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę i cukier. Składniki rozcierać palcami do czasu kiedy powstaną okruchy ciasta. Wtedy dodajemy wodę i zagniatamy ciasto w kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Po 30 minutach rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia oprószonym mąką i przełożyć do formy na tartę o średnicy około 30 centymetrów, grubo posmarowanej masłem. Wykleić formę i nakłuć widelcem ciasto. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni, na termoobieg około 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie koloru złotego.Ciasto wystudzić.
  • 2. W kąpieli wodnej wypuścić białą czekoladę i wystudzić. W misce miksować mascarpone ze śmietanką na gładką masę. Wystudzoną czekoladę dodać do masy i dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wylać na ciasto, posypać obficie borówkami i resztką startej na wiórki białej czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli tarta Ci posmakowała, spróbuj też naszych innych przepisów na ciasto z kremem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować