Tarta z kremem budyniowym i grapefruitem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło i jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier puder, wlewamy na wrzące mleko i mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę wlewamy do garnuszka, wbijamy jajka i króciutko miksujemy, tylko do połączenia, następnie wlewamy do ciepłego budyniu i znowu krótko miksujemy całość.
3.Formę do tarty o śr. 24cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy cieniutko posypanej mąką. Wykładamy blaszkę ciastem, formując brzegi o wys. 2 – 3 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie masę budyniową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy przez 45min.
4.Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go jeszcze przez 5 minut. W tym czasie obieramy grapefruita ze skórki tak, by usunąć całą białą błonę i kroimy go na kawałki. Na wyjęte z piekarnika ciasto od razu układamy kawałki owocu i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto kroimy dopiero gdy całkiem ostygnie.
Porady
Tarta smakuje świetnie również bez żadnych owoców lub posypana tylko płatkami migdałowymi. Zamiast grapefruita możemy użyć pomarańczy.
Komentarze