Formę na tartę dostałam od brata na urodziny. Od dawna chciałam ją mieć. To była moja pierwsza tarta i smakowała każdemu. Idealna do kawy, herbaty na wiosenne popołudnie :)
Składniki:
Kruchy spód:
-300 g mąki
-200 g masła - bardzo zimnego
-100 g cukru pudru
-2 żółtka
Krem:
-250 g śmietany 30% lub 36%
-250 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru waniliowego
Tarta z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko nożem na drobno. Dodajemy 2 żółtka i zaczynamy zagniatać ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię oraz wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2.Po wyciągnięciu układamy ciasto między 2 warstwami folii spożywczej i wałkujemy. W ten sposób nie musimy go podsypywać mąką. Po rozwałkowaniu na grubość około 3-4 mm i średnicę o kilka cm szerszą niż forma, ściągamy jedną warstwę folii, nawijamy na wałek i przenosimy na foremkę do tarty. Dociskamy ciasto do brzegów, ucinamy wystające fragmenty. Nakłuwamy ciasto widelcem, a na wierzch układamy folię aluminiową i przysypujemy grochem, fasolą, albo ryżem (na spodzie nie będą tworzyć się bąble, a boki nie będą spływać).
3.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (180 z termoobiegiem) i wkładamy formę do lodówki zanim się nagrzeje. Najpierw podpiekamy ok 15-20 min z folią aluminiową i obciążeniem. Kiedy ciasto będzie "ścięte" i nie spłynie po ściankach, można ściągnąć folię i podpiec jeszcze kolejne 10-15 min na złoty kolor.
4.Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasto. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale krótko, żeby masa się nie zważyła. Wykładamy krem na zimny, kruchy spód i kładziemy na wierzchu wybrane owoce. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze