Tarta z kremem mascarpone i owocami

0 (0 ocen)

Formę na tartę dostałam od brata na urodziny. Od dawna chciałam ją mieć. To była moja pierwsza tarta i smakowała każdemu. Idealna do kawy, herbaty na wiosenne popołudnie :)

Składniki:

  • Kruchy spód:
    -300 g mąki
    -200 g masła - bardzo zimnego
    -100 g cukru pudru
    -2 żółtka

    Krem:
    -250 g śmietany 30% lub 36%
    -250 g serka mascarpone
    -4 łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko nożem na drobno. Dodajemy 2 żółtka i zaczynamy zagniatać ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię oraz wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Po wyciągnięciu układamy ciasto między 2 warstwami folii spożywczej i wałkujemy. W ten sposób nie musimy go podsypywać mąką. Po rozwałkowaniu na grubość około 3-4 mm i średnicę o kilka cm szerszą niż forma, ściągamy jedną warstwę folii, nawijamy na wałek i przenosimy na foremkę do tarty. Dociskamy ciasto do brzegów, ucinamy wystające fragmenty. Nakłuwamy ciasto widelcem, a na wierzch układamy folię aluminiową i przysypujemy grochem, fasolą, albo ryżem (na spodzie nie będą tworzyć się bąble, a boki nie będą spływać).
  • 3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (180 z termoobiegiem) i wkładamy formę do lodówki zanim się nagrzeje. Najpierw podpiekamy ok 15-20 min z folią aluminiową i obciążeniem. Kiedy ciasto będzie "ścięte" i nie spłynie po ściankach, można ściągnąć folię i podpiec jeszcze kolejne 10-15 min na złoty kolor.
  • 4. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasto. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale krótko, żeby masa się nie zważyła. Wykładamy krem na zimny, kruchy spód i kładziemy na wierzchu wybrane owoce. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować