Kwintesencja wczesnego lata - sezonowe truskawki i przykryte aksamitną pierzynką różanego kremu :) Niezrównany smak - ciasto jest niesamowicie delikatne i wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
-250g mąki
-125g zimnego masła
-1 żółtko
-3 łyżki cukru pudru
-50 ml zimnej wody
Tarta z kremem różanym, truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrób kruche ciasto, rozwałkuj je i wyklej nim formę do tarty, widelcem zrób w nim dziurki, następnie przykryj folią spożywczą i umieść na pół godziny w lodówce.
2.Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Następnie ciasto należy zupełnie wystudzić (jeśli pieczone jest w ceramicznej formie, która długo trzyma ciepło - pozostaw je na całą noc).
3.Kostki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną masła, powstałą czekoladową masą posmaruj kruchy spód (cienka warstwa - tylko do przyklejenia truskawek). Czekoladę można zamienić na konfiturę truskawkową :)
4.Obrane i umyte truskawki przekroić na połówki i poukładać ściśle tak jak na zdjęciu.
5.Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Serek zmiksować z wodą różaną i cukrem. Można dodać kilka kropel czerwonego barwnika (naprawdę bardzo małą ilość, tylko do delikatnego zaróżowienia masy), jednak biały krem będzie równie smaczny :) Na końcu zmiksować z żelatyną.
6.Rabarbar umyć i pokroić w grube plastry. Poukładać je w naczyniu żaroodpornym i oprószyć odrobiną cukru. Dolać 2 łyzki wody i piec przez 15-20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
7.Masą różaną przykryć truskawki, schłodzić, następnie poukładać na wierzchu rabarbar.
Smacznego :)
Komentarze