Obiecałam Wam kolejne tarty i słowa dotrzymuję! Dalej obracamy się wokół szpinaku, jednak tym razem połączyłam go z łososiem i koktajlowymi pomidorkami. Znane i sprawdzone połączenie! :)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna typu 550: 250 gramów
- masło: 150 gramów
- Jajko: 2 sztuki
- sól: 1 szczypta
- woda: 1 łyżka
- łosoś wędzony w plastrach: 150 gramów
- świeży szpinak: 1 szklanka
- oliwa do smażenia: 1 łyżka
- pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie
- śmietana kremówka 30-36%: 30 mililitrów
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
Tarta z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko i sól. Łączymy składniki rozcierając je między palcami. Dolewamy wodę i ponownie ugniatamy cisto. Gotowe formułujemy w kulę, wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wałkujemy, tworząc koło nieco większe niż średnica naczynia do pieczenia (u mnie to 24 cm). Przekładamy cisto do formy, wypełniając dokładnie dno i brzegi. Dodatkowo nakłuwamy cisto widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i wysypujemy na nią surowy groch – dzięki temu ciasto się nie podniesie. Pieczemy przez ok 30 min. w nagrzanym do 180 st. Gotowe cisto odstawiamy do ostygnięcia.
2.Na cieście dokładnie rozkładamy łososia, szpinak i na to pomidorki przekrojone na pół.
3.Sos wypełniający tworzymy z ubitych jajek, do których dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz dla smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy wnętrze tarty. Posypujemy kruszonką powstałą z reszty ciasta. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok 40 minut. Smacznego!
4.Więcej zdjęć znajdziecie na blogu: http://www.smacznykasek.com/?p=438
Komentarze