Tarta z papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Jestem licealistką i bardzo lubię gotować. Tę tartę uwielbiają moi znajomi oraz cała rodzina. Jest idealna na domowe przyjęcia. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego często ją piekę.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki
    ● 12 dag masła
    ● jajko
    ● sól

    Farsz:
    ● 1/2 żółtej papryki
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 5-6 pieczarek
    ● cebula
    ● 10 dag szynki
    ● łyżka masła
    ● 2 jajka
    ● 250 ml śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki startego parmezanu
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, roztopionego masła,
    jajka i soli zagniatamy kruche
    ciasto. Schładzamy. Rozwałkowujemy
    i wykładamy dno i boki
    natłuszczonej formy do tarty (śr. 26 cm). Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 220 °C
    i pieczemy ciasto ok. 15 minut.
  • 2. Papryki myjemy, osuszamy,
    usuwamy gniazda nasienne,
    miąższ kroimy w kostkę. Szynkę
    kroimy w paski, a pieczarki
    oczyszczamy i kroimy w plasterki.
    Cebulę obieramy, drobno
    siekamy i podsmażamy na
    maśle. Dodajemy szynkę i pieczarki
    i chwilę smażymy.
  • Tarta z papryką 3. Farsz równomiernie rozprowadzamy
    na cieście. Jajka
    rozkłócamy ze śmietaną, doprawiamy
    solą i pieprzem i zalewamy
    tartę. Posypujemy parmezanem.
    Zapiekamy ok. 25
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 210 °C.

Porady

● Szynkę można zastąpić kiełbasą, a pieczarki podgrzybkami lub innymi leśnymi grzybami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować