Tarta z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta to szybki i niedrogi sposób na efektowne i pyszne danie. Ta jest jedą z naszych ulubionych.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    125g masła
    250g mąki pszennej
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli

    nadzienie:
    5-6 dużych pieczarek
    1 średnia cebula
    4-5 plastrów szynki
    1/2 żółtej papryki
    1 jajko
    200ml śmietany 18%
    4 plastry sera zółtego
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    zioła prowansalskie
    majeranek

Tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę i sól, wymieszać, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min.
  • 2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmarzyć na łyżce oleju. Dodać pokrojone paprykę i szynkę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić 5 minut. Przestudzić lekko.
  • 3. Śmietanę wymieszć z jajkiem, dodać przestudzony farsz i zioła. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • 4. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę do tarty. Wlać farsz, rozprowadzić. Plastry sera pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć równomiernie na nadzieniu. Piec 25 minut.

Porady

Szynkę można zastąpić dowolną kiełbasą, a pieczarki - grzybami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy