Tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę i sól, wymieszać, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min.
2.Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmarzyć na łyżce oleju. Dodać pokrojone paprykę i szynkę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić 5 minut. Przestudzić lekko.
3.Śmietanę wymieszć z jajkiem, dodać przestudzony farsz i zioła. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
4.Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę do tarty. Wlać farsz, rozprowadzić. Plastry sera pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć równomiernie na nadzieniu. Piec 25 minut.
Porady
Szynkę można zastąpić dowolną kiełbasą, a pieczarki - grzybami.
Komentarze