Tarta z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i podpiec ciasto przez ok 15-20 min (żeby nie było surowe, zwłaszcza na środku formy)
2.Pieczarki oczyścić i pokroić wg własnego uznania, pora pokroić w krążki - podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do odparowania wody. (Ja dodałam jeszcze paprykę, która mi zalegała w lodówce)
3.Śmietanę, jajka, ser i gałkę muszkatołową wymieszać na jednolitą masę.
4.Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone pieczarki z porem i zalać sosem. Piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Komentarze