Tarta z pieczoną papryką i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomite połączenie składników na kruchym cieście.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - 250g mąki
    - 1 jajko
    - 100g masła
    - woda
    - sól

    Dodatki:
    - 2 pieczone papryki
    - puszka tuńczyka
    - 2 łyżki kaparów
    - 4 pomidory suszone w zalewie
    - 2 łyżki oliwy
    - szczypta oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pieczoną papryką i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy na cztery części, układamy na blasze i smarujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż papryka się zarumieni. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego i odkładamy na 15 minut. Ułatwi to zdejmowanie skórki.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, jajko, szczyptę soli i odrobinę wody. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 40 minut.
  • 3. Paprykę i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy wszystkie składniki. Smażymy przez chwilę i przekładamy na gotowe ciasto. Całość posypujemy startym parmezanem.

Porady

Warto mieć w zanadrzu słoiczek pieczonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować