Tarta z pieczoną papryką i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy na cztery części, układamy na blasze i smarujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż papryka się zarumieni. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego i odkładamy na 15 minut. Ułatwi to zdejmowanie skórki.
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, jajko, szczyptę soli i odrobinę wody. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 40 minut.
3. Paprykę i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy wszystkie składniki. Smażymy przez chwilę i przekładamy na gotowe ciasto. Całość posypujemy startym parmezanem.
Komentarze