Kiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) Korzystajmy bo sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko!
45 min
Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
15 dag masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 kg zielonych szparagów
2 garście młodych pokrzyw
Masa jajeczna:
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
szczypta bazylii
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Tarta z pokrzywami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem.
Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
2.Nadzienie:
Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy .
3.Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.
4.Masa jajeczna:
Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
5.Przygotowanie tarty:
Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,
6.Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut.
Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.
Komentarze