1.Ciasto lekko rozmrozić, pokroić na 6 jednakowych kawałków. 5 porów oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Gotować ok. 6 min we wrzącej osolonej wodzie, wyłożyć na sitko i dobrze osączyć. Jaja wymieszać ze śmietaną i startym parmezanem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Piekarnik rozgrzać do temp. 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C). 6 małych foremek do tart (śr. 12 cm) nasmarować tłuszczem. Kawałki ciasta rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nimi foremki, wyklejając niewielki brzeg. Ciasto wystające poza foremki odkroić. Spody posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć pory, zalać je sosem śmietanowo- serowym. Tarty piec 20–25 minut. Podawać z sałatą.
Komentarze