Tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto z rabarbarem to smak mojego dzieciństwa spędzonego u babci. Teraz odtworzyłam ten smak w nieco nowocześniejszej formie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g masła, pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    2 jajka, w temperaturze pokojowej
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    0,5 litra mleka
    1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
    3 łyżki cukru pudru
    łyżka cukru
    1 jajko

Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić ciasto przez 30 min w lodówce. Z ciasta odłożyć 1/5 do zrobienia ozdobnej krtki. Pozostałą część rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty. Nakłóć widelcem. Piec przez 15 min w 200 stopniach.
  • 2. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Obrany i pokrojony rabarbar wrzucić na suchą patelnie i dodać cukier puder. Gotować na patelni aż zmięknie i puści sok. Odsączyć go z soku.
  • 3. Na podpieczony spód ciasta wylać ugotowany budyń i wyłożyć na to rabarbar. Na wierzch zrobić kratkę z pozostałego ciasta. Posmarować ją jajkiem i posypać cukrem. Całość piec w piekarniku w 200 stopniach przez 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy