Tarta z rabarbarem i bezą

4.5 (180 ocen)

Pyszna tarta z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodkiej bezy

Składniki:

  • Ciasto
    - 300g mąki
    -200g masła
    - 100g cukru pudru
    Nadzienie
    -8 grubych łodyg rabarbaru
    Beza
    -3 białka
    - 6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Desery Beza

Tarta z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny produkt, który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło.
    W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem.
    Kiedy ciasto się podpiecze , wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy płomień do 160C ( z termoobiegiem) a na ciasto układamy rabarbar, posypujemy go cukrem a na wierzch rozkładamy bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do czasu zbrązowienia bezy. Ja jeszcze po tym czasie potrzymałam w piekarniku ( wyłączonym) ok,30 min żeby dobrze ta beza wyschła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować