Tarta z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny produkt, który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło.
W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem.
Kiedy ciasto się podpiecze , wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy płomień do 160C ( z termoobiegiem) a na ciasto układamy rabarbar, posypujemy go cukrem a na wierzch rozkładamy bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do czasu zbrązowienia bezy. Ja jeszcze po tym czasie potrzymałam w piekarniku ( wyłączonym) ok,30 min żeby dobrze ta beza wyschła.
Komentarze