Tarta ta powstała na zasadzie sprzątania lodówki:)Warzywa które miałam oraz szynkę wykorzystałam do przygotowania tej tarty - wyszła bardzo smaczna:)Polecam
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
12,5 dag masła
1 jajko
sól
5 łyżek zimnej wody
4-5 łodyg szparagów
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
kawałek białej części pora
3-4 różyczki kalafiora
kilka plasterków szynki
1/3 cebuli
1 szklanka sera np. szwajcarskiego lub cheddar
3 jajka
1 szklanka śmietanki
siekana natka pietruszki
sól, pieprz
Tarta z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut.
2.Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
3.Szparagi, kalafior i pora pokroić na mniejsze części,sparzyć wrzątkiem, odcedzić i przestudzić. Paprykę i cebulkę pokroić na drobno i lekko poddusić na tłuszczu.Warzywa i pokrojoną w kostkę szynkę wyłożyć na podpieczone ciasto.
4.W misce roztrzepać jajka i dodać pozostałe składniki: smietankę, ser, pieprz, sól, natkę pietruszki, wyłożyć na tartę.
Komentarze