tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Coś na szybko, a smak...poezja !

  • 40 min

Składniki:

  • 1 standardowe opakowanie ciasta francuskiego
    masa serowa:
    0,5 kg zmielonego twarogu (może też być wiaderkowy, ale wybierzcie taki powyżej 16 % tł)
    3 jaja
    0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4 szklanki)
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    około 0,5 puszki brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. Twaróg ucieramy z cukrami, jajami, mąką lub budyniem i masłem.
    Foremkę do tarty ( u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem (okrawki, które nam zostaną są naprawdę niewielkie).
    Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • krok 2 2. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki.
    Masę serową wykładamy na ciasto, wygładzamy wierzch, układamy owoce.
  • 3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół) i pieczemy około 25 - 30 minut (brzegi ciasta muszą się zezłocić).

Porady

Ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy całkowicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować