Tarta z sezonowymi owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Tarta na kruchym cieście z kremem czekoladowym, z czereśniami, jagodami i poziomkami

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    10 dag masła
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    250 g mascarpone
    200 g czekolady mlecznej
    sezonowe owoce do dekoracji

Tarta z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z owocami 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek, do którego dajemy pozostałe składniki. Siekamy wszystko nożem, następnie zagniatamy ciasto i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, przenosimy na formę do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • tarta z owocami 2. Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując mikserem na najniższych obrotach. Krem czekoladowy przekładamy na upieczony i wystudzony spód. Dekorujemy dowolnymi sezonowymi owocami (np. czereśnie, jagody, poziomki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy