Tarta z sosem serowym na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Letnie wieczory przy stole - danie główne.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie (opakowanie ok. 280g): 1 sztuka
    - śmietana 18 % (gęsta): 400 mililitrów
    - ser żółty (starty na tarce na dużych oczkach): 125 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz świeżo mielony: 4 szczypty
    - szynka szwarcwaldzka: 8 plastrów
    - brokuł świeży: 1 sztuka

Tarta z sosem serowym na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie je rozciągnąć, uważając, aby go nie rozerwać. Brzegi lekko podwinąć (można posmarować je rozrzepanym jajkiem.
  • 2. Przygotować sos: starty ser wymieszać ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Gotowy sos rozłożyć na cieście. Na sosie rozłożyć plastry szynki. W międzyczasie zblanszować brokuła przez ok. 3 minuty w gorącej wodzie z dodatkiem soli i octu. Odciąć różyczki, rozłożyć na tarcie.
  • 3. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200-220st.

Komentarze

Podobne przepisy