Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szkl. mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 jajko
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    Farsz:
    500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano)
    5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry
    1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g)
    100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę)
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sos pomidorowy

Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13joyh8 1. Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
  • image-17cn1u5 2. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt formy (u mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie użyć także kwadratowej czy prostokątnej blaszki), taki, aby formę wyłożyć nim aż po brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się "skurczy").
  • image-1umu44c 3. Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).
  • image-1o2anwe 4. Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie).
  • image-10jxv1g 5. Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy.
    Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki tuńczyka. Wycięte kształty układamy na farszu i lekko dociskamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut.

Porady

Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Dzięki wałkowaniu przez folię easy nie musimy dodatkowo podsypywać ciasta mąką, a gotowy placek jest idealnie gładki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować