Tarta z twarogiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę do miski, dodać szczyptę soli i cukier (25g). Na wierzch wyłożyć pokrojone (na nie duże kawałki) masło i nożem połączyć z mąką. Masa powinna przypominać drobne okruszki. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie powinno się kleić do rąk). Zrobić kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 min.
2.Nadzienie: Do miski wbić jajka, wsypać cukier (100g) i ubić mikserem. Dodać twaróg i kaszę manną. Wymieszać. Umyć jagody, wyjąć pestki, obciąć szczypułkę (ja wykorzystałam czereśnie, czerwoną i czarną porzeczkę).
3.Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy o średnicy 21cm. Zalać nadzieniem. Na wierzch wyłożyć jagody. Piec w piekarniku 40 min. w temp. 180 stopni.
Porady
Możesz użyć owoców mrożonych poza sezonem. Nie ograniczaj się tylko do jagód - ja wykorzystałam apetyczne czereśnie i porzeczkę.
Komentarze