Tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna tarta z nadzieniem budyniowo- śmietankowym. Nadzienie zrobiłam z inspiracji przepisu "użądlenie pszczoły" , które kiedyś próbowałam. W tym przepisie zmieniłam proporcje, wyszło pysznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki pszennej
    5 dag cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    20 dag margaryny
    3 żółtka
    sól

    Masa:
    1 budyń waniliowy
    1/2 l mleka
    1 łyżka mąki krupczatki
    200 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny

    Ponadto:
    truskawki
    1 galaretka cytrynowa lub truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto, dać na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wylepić formę do tarty,nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor. Wystudzić.
  • 2. Ugotować budyń wg przepisu z dodatkiem mąki krupczatki i ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z budyniem mikserem. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą(ale nie gorącą)wlewać strużką do masy nadal ubijając. Wyłożyć na tartę, poukładać truskawki i posmarować tężejącą galaretką.

Porady

Ciasto jest orzeżwiające i mało słodkie. Wielbicielom słodkości proponuję dodać więcej cukru zarówno do ciasta jak i do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować