Tarta z wędzonym łososiem, serem mozzarella, kurkami i bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobra tarta z ciasta francuskiego z dodatkami , robiłam kilka razy i wszystkim smakowała.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(275)
    150 g wędzonego łososia
    1 kulka sera mozzarelli
    100 g kurek(świeżych lub mrożonych)
    1/2 cebuli
    1/2 pęczka koperku
    1/2 bakłażana
    5 jaj
    100 ml śmietany
    masło
    pieprz
    sól

Tarta z wędzonym łososiem, serem mozzarella, kurkami i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone kurki i cebulę podsmażyć na maśle.Z bakłażana usunąć miąższ.
    Łososia , ser mozzarella i bakłażana pokroić w kostkę, koperek posiekać. Jajka rozkłócić widelcem i wymieszać ze śmietaną dodać szczyptę soli i pieprzu.
    Formę na tartę wysmarować masłem,ciasto wyłożyć do formy ,dociskając je dokładnie do jej formy .
    Następnie za pomocą wałka odciąć nadmiar ciasta i po nakłuwać spód tarty widelcem.
  • 2. Na ciasto wyłożyć podsmażone kurki , pokrojone w kostkę składniki , posiekany koperek , Na wierzch wylać masę jajeczną.
  • 3. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut do całkowitego ścięcia jajek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy