Tarta z winogronem

0 (0 ocen)

To apetyczne i pachnące owocami ciasto będzie doskonałym ukoronowaniem naszego obiadu.

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 1,5 szklanki mąki,
    - ¼ szklanki cukru pudru,
    - 100 g masła,
    - 1 jajko,
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    - ¼ szklanki mąki,
    - ¼ szklanki cukru kryształu,
    - ¼ kostki masła

    Dodatkowo:
    - Około 3 kiście winogrona ciemnego




Tarta z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed włożeniem do piekarnika 1. Ciasto: Składniki ciasta przekładamy do miski i ugniatamy na gładka masę. Odstawiamy do lodówki na około o,5 godzimy. Po tym czasie Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę.
    Na ciasto wykładamy obrane z kiści owoce. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy w 180°C przez około 35 minut.
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy na stolnicę i siekamy, tak by składniki się wymieszały, ale nie zlepiły ze sobą.

Porady

Do tarty można użyć winogrono z własnego ogrodu. Ja tak właśnie zrobiłam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy