Bardzo lubię piec tarty. To proste ciasto nie wymaga nawału pracy i czasu, a do środka można włożyć właściwie wszystko, to co nam przyjdzie do głowy. Z zimowym powietrzem nadszedł czas na tartę wiśniową - wspomnienie lata...
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę wiśniową:
0,5 kg wydrążonych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
Tarta z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy wszystko do wstępnego połączenia. Następnie zagniatamy ciasto uzyskując jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy wałka przenosimy na wysmarowaną masłem formę do tarty(o średnicy 27 cm). Lekko dociskając, wyrównujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki w spodzie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód.
2.Wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, wykładamy na podpieczony spód.
3.Kruszonka:
Masło łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
4.Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy tartę na wierzchu.
Smacznego:)
Komentarze