Tarta z wiśniami i czekoladą

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię piec tarty. To proste ciasto nie wymaga nawału pracy i czasu, a do środka można włożyć właściwie wszystko, to co nam przyjdzie do głowy. Z zimowym powietrzem nadszedł czas na tartę wiśniową - wspomnienie lata...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę wiśniową:
    0,5 kg wydrążonych wiśni
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru

    Kruszonka:
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    125g masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    Polewa:
    2 łyżki mleka
    1 mleczna czekolada

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy wszystko do wstępnego połączenia. Następnie zagniatamy ciasto uzyskując jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy wałka przenosimy na wysmarowaną masłem formę do tarty(o średnicy 27 cm). Lekko dociskając, wyrównujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki w spodzie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód.
  • 2. Wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, wykładamy na podpieczony spód.
  • tarta 3. Kruszonka:
    Masło łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
  • czekolada 4. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy tartę na wierzchu.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować