Tarta z włoską kapustą i łososiową metką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tarta z włoską kapustą i łososiową metką

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g kapusty włoskiej
    150 g cebuli
    90 g wędzonego boczku
    pół szklanki bulionu
    sól, pieprz, 4 łyżki prażonej cebulki, tymianek, majeranek
    350g metki łososiowej
    170g twarogu
    7 łyżek mleka
    300g mąki
    1 proszek do pieczenia
    250g śmietany
    2 jajka

Tarta z włoską kapustą i łososiową metką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek. Dodać cebulę i kapustę chwilę trzymać na ogniu i zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry.
  • Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 2. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę.
  • Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 3. Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać Fetą i szczypiorkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy