Tarta z żurkiem, jajkiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną margarynę posiekać,dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować,przełożyć do formy na tartę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut.
2.Kiełbasę obgotować we wrzątku przez 3 minuty,ostudzić i pokroić w plastry lub kostkę,
Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i wymieszać,aby powstała zasmażka,następnie dodać zakwas na żurek,przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze około 1 minuty,zdjąć z ognia,ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jakami , białkiem i majerankiem dodać do masy żurkowej,doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
Ugotowane jajka obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki.
3.Na podpieczone ciasto wylać masę żurkową,rozłożyć pokrojoną kiełbasę,a na górze ułożyć jajka,i piec jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze