Tarta z żurkiem, jajkiem i białą kiełbasą

5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Pyszna na ciepło jak i na zimno,w sam raz doprawiona na pewno świetnie sprawdzi na świątecznym stole jako oryginalna przystawka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    125 g margaryny
    250 g mąki pszennej
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    na masę żurkową:
    2 łyżki masła
    2 łyżki maki pszennej
    3/4 szklanki zakwasu na żurek
    2 ząbku czosnku
    1 łyżka suszonego majeranku
    2 całe jajka
    1 białko jajka
    200 ml śmietany 18%
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    4 jajka ugotowane na twardo
    3 białe kiełbasy
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z żurkiem, jajkiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną margarynę posiekać,dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować,przełożyć do formy na tartę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut.
  • 2. Kiełbasę obgotować we wrzątku przez 3 minuty,ostudzić i pokroić w plastry lub kostkę,
    Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i wymieszać,aby powstała zasmażka,następnie dodać zakwas na żurek,przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze około 1 minuty,zdjąć z ognia,ostudzić.
    Śmietanę wymieszać z jakami , białkiem i majerankiem dodać do masy żurkowej,doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
    Ugotowane jajka obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki.
  • 3. Na podpieczone ciasto wylać masę żurkową,rozłożyć pokrojoną kiełbasę,a na górze ułożyć jajka,i piec jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować