Tarta z ziemniakami, selerem naciowym i kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna tarta w wersji odtłuszczonej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki + 1 łyżka
    100 g masła
    pół kalafiora
    3 łodygi selera naciowego
    3 duże ziemniaki
    2 surowe białka jajek
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    50 dag sera żółtego
    sól

Tarta z ziemniakami, selerem naciowym i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-045qp9b 1. Z mąki, masła 3 łyżek wody i soli zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach. Obrane ziemniaki i kalafior podzielony na różyczki gotujemy na parze, na podpieczony spód wykładamy cząstki kalafiora i pokrojone w plastry ziemniaki, oraz oczyszczony i pokrojony w kostkę seler naciowy, posypujemy ziołami i lekko solą. Białka ubijamy z jogurtem, dodajemy łyżkę mąki i starty na małych oczkach ser i sól. Masę wylewamy na tartę.Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

Porady

Do tarty możemy też użyć innych warzyw takich jak brokuły , marchewka czy szparagi. W pierwotnej wersji przepis zawierał śmietanę, ja jednak postanowiłam danie lekko odchudzić dodając jogurt naturalny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy