Tarta z ziemniakami, selerem naciowym i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła 3 łyżek wody i soli zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach. Obrane ziemniaki i kalafior podzielony na różyczki gotujemy na parze, na podpieczony spód wykładamy cząstki kalafiora i pokrojone w plastry ziemniaki, oraz oczyszczony i pokrojony w kostkę seler naciowy, posypujemy ziołami i lekko solą. Białka ubijamy z jogurtem, dodajemy łyżkę mąki i starty na małych oczkach ser i sól. Masę wylewamy na tartę.Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Porady
Do tarty możemy też użyć innych warzyw takich jak brokuły , marchewka czy szparagi. W pierwotnej wersji przepis zawierał śmietanę, ja jednak postanowiłam danie lekko odchudzić dodając jogurt naturalny.
Komentarze