Tarta z zielonymi szparagami, to świetna propozycja lekkiego dania obiadowego lub na kolację. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
50 min
Składniki:
Składniki farszu:
duży pęczek zielonych szparagów
3 jajka eko
mały jogurt naturalny (ok. 150 g) można użyć śmietany
kilka łyżek utartego sera grana padano
sól do smaku
cukier do gotowania szparagów
Składniki ciasta:
1 szklanka mąki z amarantusa
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
1/2 szklanki zimnej wody
1 płaska łyżeczka soli
Tarta z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Przygotowanie farszu:
Ugotować szparagi al dente w mocno osolonej i posłodzonej wodzie.
Wyłożyć szparagi na schłodzony spód tarty.
Ubić jajka i jogurt, wylać na szparagi.
Utrzeć ser i posypać tartę.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Komentarze