Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

4.47 (194 ocen)

  • 60 min

Coś dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki, 125 g masła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody, sól, pieprz

    Szpinak:
    1 op. liściastego mrożonego szpinaku, 1/2 kostki sera feta, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

    Wierzch:

    2 duże pomidory, 100 g śmietanki 30 %, 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szpinak rozmrozić na suchej patelni, od czasu od czasu podlewać go odrobią wody, aby się nie przypalił. Gdy szpinak się całkowicie rozmrozi dodać do niego sok z cystyny, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i całość wymieszać.

    2. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.

    3. W między czasie umyć pomidory i pokroić je w równe plastry. Śmietanę połączyć z jajkiem na jednolita masę. Ser feta drobno pokruszyć ( najlepiej zrobić to za pomocą rąk).

    4. Po upływie 15 minut tarte wyjąć z piekarnika. Do środka nałożyć farsz szpinakowy, wyrównać. Następnie szpinak pokryć po całości pokruszoną fetą. Polać sosem śmietanowo- jajecznym, a na sam wierzch ułożyć plastry pomidora. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 7 minut zwiększyć temperatur do 200 stopni C, w celu przyrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować