Tarta zimowa

4.5 (149 ocen)

  • Średni

Pomysł poddała mi zima i jej ograniczone możliwości związane z owocami.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 250 gramów
    - cukier puder: 2.5 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    - galaretka brzoskwiniowa: 1 opakowanie
    - serek danio waniliowy (średnie opakowanie): 1 opakowanie
    - jabłka średnie: 2 sztuki
    - brzoskwinie w puszce - połówki: 4 sztuki
    - cynamon: 2 szczypty
    - goździki mielone: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Tarty Galaretki

Tarta zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Połączyć mąkę z cukrem i masłem. Rozetrzeć na wiórki.

    Dodać jajko.

    Zagnieść szybko ciasto i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.
  • 2. Ochłodzone ciast rozwałkować na placek, który odpowiadał będzie wielkości formy do tarty.
  • 3. Dokładnie wypełnić formę ciastem i docisnąć na brzegach. Zrobić gęsto dziurki w cieście widelcem.
  • 4. Odłożyć do zamrażarki na 15 minut. Włączyć piekarnik na 180 stopni.

    W tym czasie obgotowujemy obrane i pokrojone jabłka w wodzie i kroimy w plasterki brzoskwinie.
  • 5. Ochłodzone ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy się zarumieni a po nakłuciu wykałaczką - patyczek będzie suchy.
  • 6. Upieczone ciasto musi całkowicie ostygnąć. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie.

    Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem i odstawiamy do wystygnięcia. Nie dopuszczamy do jej zestalenia.
  • 7. Do zimnej galaretki dodajemy serek Danio. Dokładnie mieszamy. Dodajemy cynamon i goździki.
  • 8. Obgotowane owoce układamy na ostudzonym już cieście i zalewamy przygotowaną galaretką z Danio.

    Wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka się zestali.

    Wyjąć z lodówki 15 minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować