Podstawa tarty o ziołowym aromacie, pachnąca oregano i bazylią jednocześnie. Chrupiący spód i wilgotne soczyste nadzienie. Takie połączenie bardzo nam odpowiada;)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
SPóD TARTY:
- mąka: 1 szklanka
- margaryna: 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- oregano suszone: 1 łyżeczka
- bazylia suszona: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- zimna woda: 3 łyżki
WYPEłNIENIE:
- pieczarki: 300 gramów
- cebula: 3 sztuki
- pierś z kurczaka(pojedyncza): 2 sztuki
- sól,pieprz do przyprawienia piersi (1/2 soli i 1/2 pieprzu): 1 łyżeczka
- pomidor: 2 sztuki
- Żółty ser starty: 1 łyżka
- śmietana: 1 szklanka
- Jajko: 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- olej (1 łyżka do pieczarek i cebuli, druga do smażenia piersi): 2 łyżki
SMAROWANIE BLACHY:
- margaryna: 1 łyżeczka
- bułka tarta: 2 łyżki
Tarta ziołowa z pieczarkami, kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mąkę mieszamy z oregano i bazylią. Dodajemy jajko i połamaną na mniejsze kawałki margarynę, w trakcie wyrabiania dodajemy 3 łyżki zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na20- 25 minut do zamrażalnika.
2.Nastawiamy piekarnik na 180*C. Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż cebula będzie rumiana - pieczarki też będą odpowiednie podsmażone;-)
3.Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni, przyprawiamy.
Studzimy pieczarki i osmażone pieczarki.
4.Blachę na tartę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i terazsą2 wersje - można rozwałkować i gotowe przełożyć na blachę lub na niej formować ciasto - ja właśnie tak zrobiłam. Następnie po nakłuwać ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut .
5.Ze śmietany sera i jajka robimy "sos" którym zalejemy całość.
6.Na gotowe ciasto przekładamy rozprowadzając równomiernie pieczarki, na nich rozprowadzamy usmażonego kurczaka. Całość polewamy zrobionym " sosem"
7.Pomidory myjemy, kroimy w plastry układamy na całej powierzchni tarty.
Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 minut z trybem - termoobieg.
Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy już gotową tartę. Smacznego!
Komentarze