Tarta ziołowa z pieczarkami, kurczakiem i pomidorami

4.5 (146 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podstawa tarty o ziołowym aromacie, pachnąca oregano i bazylią jednocześnie. Chrupiący spód i wilgotne soczyste nadzienie. Takie połączenie bardzo nam odpowiada;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD TARTY:
    - mąka: 1 szklanka
    - margaryna: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - zimna woda: 3 łyżki
    WYPEłNIENIE:
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - pierś z kurczaka(pojedyncza): 2 sztuki
    - sól,pieprz do przyprawienia piersi (1/2 soli i 1/2 pieprzu): 1 łyżeczka
    - pomidor: 2 sztuki
    - Żółty ser starty: 1 łyżka
    - śmietana: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - olej (1 łyżka do pieczarek i cebuli, druga do smażenia piersi): 2 łyżki
    SMAROWANIE BLACHY:
    - margaryna: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ziołowa z pieczarkami, kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mąkę mieszamy z oregano i bazylią. Dodajemy jajko i połamaną na mniejsze kawałki margarynę, w trakcie wyrabiania dodajemy 3 łyżki zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na20- 25 minut do zamrażalnika.
  • 2. Nastawiamy piekarnik na 180*C. Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż cebula będzie rumiana - pieczarki też będą odpowiednie podsmażone;-)
  • 3. Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni, przyprawiamy.
    Studzimy pieczarki i osmażone pieczarki.
  • 4. Blachę na tartę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta.
    Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i terazsą2 wersje - można rozwałkować i gotowe przełożyć na blachę lub na niej formować ciasto - ja właśnie tak zrobiłam. Następnie po nakłuwać ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut .
  • 5. Ze śmietany sera i jajka robimy "sos" którym zalejemy całość.
  • 6. Na gotowe ciasto przekładamy rozprowadzając równomiernie pieczarki, na nich rozprowadzamy usmażonego kurczaka. Całość polewamy zrobionym " sosem"
  • 7. Pomidory myjemy, kroimy w plastry układamy na całej powierzchni tarty.
    Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 minut z trybem - termoobieg.
    Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy już gotową tartę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować