Tarta malinowo-borówkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i efektowna tarta biszkoptowa z bitą śmietaną, malinami i borówkami. Swoim wyglądem skusi każdego.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka

    1,2 szklanki cukru

    1,2 szklanki mąki pszennej

    1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany

    1 galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:

    200 gram malin

    200 gram borówek

    listki mięty

Tarta malinowo-borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min. .
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy pozostałą śmietaną za pomocą worka cukierniczego i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy