Tarta biszkoptowa z wiśniami i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to znakomite połączenie. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia.

  • 60 min

Składniki:

  • na tartę o średnicy 28 cm:

    biszkopt:
    4 jajka M/L
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100 g drobnego cukru

    nadzienie:
    3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni)
    250 ml śmietany 36%
    1 śmietan-fix

    na wierzch:
    200 g malin
    250 g wiśni
    galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Biszkopty

Tarta biszkoptowa z wiśniami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni.
  • 2. NADZIENIE:

    Kremówkę ubić. Podczas ubijania dodać śmietan-fix. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę.
  • 3. WIERZCH:

    Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu). Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie zastygać delikatnie wylać na owoce. Przechowywać w lodówce.

Porady

Doskonale będą pasowały również owoce takie jak agrest, jagody czy porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować