Biszkoptowa tarta owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa wiśniowa:
Wiśnie odsącz na sitku,odłóż.Odmierz 160ml zalewy z wiśni (jeśli będzie za mało,dodaj wody). Sok,wiśniówkę,cukier i skrobię wymieszaj w garnku i zagotuj,często mieszając.Zdejmij garnek z ognia,wsyp wiśnie i wymieszaj.Przestudź.
2.Bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
W zagłębienie biszkoptu wyłóż masę wiśniową,wyrównaj powierzchnię.Na wierzch wyłóż bitą śmietanę ( można zwyczajnie,łyżką lub ozdobną tylką cukierniczą).Ciasto schłodź w lodówce 1-2 godziny.
3.Biszkopt:
Z podanych składników przygotuj ciasto na biszkopt.Formę na tartę biszkoptową o średnicy 27-28cm wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.Wyłóż masę biszkoptową,piecz w temp.170*C przez ok 20-25min.
Porady
Można wykorzystać dowolny ulubiony dżem i udekorować owocami.
Komentarze