Biszkoptowa tarta owocowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybkie i proste ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka M,
    6 łyżek drobnego cukru,
    4 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżki skrobi ziemniaczanej;

    Masa wiśniowa:
    1 słoik wiśni drylowanych(masa netto:680g, po odsączeniu:360g),
    3 łyżki cukru,
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
    3 łyżki (45ml) wiśniówki;

    Bita śmietana:
    500 g śmietany kremówki 36%,
    3 łyżki cukru pudru.

Biszkoptowa tarta owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa wiśniowa:
    Wiśnie odsącz na sitku,odłóż.Odmierz 160ml zalewy z wiśni (jeśli będzie za mało,dodaj wody). Sok,wiśniówkę,cukier i skrobię wymieszaj w garnku i zagotuj,często mieszając.Zdejmij garnek z ognia,wsyp wiśnie i wymieszaj.Przestudź.
  • Biszkoptowa tarta owocowa 2. Bita śmietana:
    Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

    W zagłębienie biszkoptu wyłóż masę wiśniową,wyrównaj powierzchnię.Na wierzch wyłóż bitą śmietanę ( można zwyczajnie,łyżką lub ozdobną tylką cukierniczą).Ciasto schłodź w lodówce 1-2 godziny.
  • 3. Biszkopt:
    Z podanych składników przygotuj ciasto na biszkopt.Formę na tartę biszkoptową o średnicy 27-28cm wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.Wyłóż masę biszkoptową,piecz w temp.170*C przez ok 20-25min.

Porady

Można wykorzystać dowolny ulubiony dżem i udekorować owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy