Tarta budyniowa z bananem i glazurą jeżynową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kolejna odsłona tarty budyniowej, w której słodycz budyniu jest przełamana kwaskowatością jeżyn. Powinna zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • kruche ciasto:
    175 g mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    75g masła
    2 żółtka
    60g cukru

    masa budyniowa:
    budyń śmietankowy
    3 łyżki mąki pszennej
    pól litra mleka
    100g masła
    1/4 szklanki cukru + cukier waniliowy/aromat

    wierzch:
    1 banan
    glazura: pół słoika konfitury jeżynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Konfitury

Tarta budyniowa z bananem i glazurą jeżynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na około pół godziny. Następnie wykleić nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. fasolę. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdjąć obciążenie i zapiekać jeszcze do zrumienienia ok. 10minut.
  • 2. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu dodatkowo dodając do proszku 3 łyżki mąki i cukier. Wystudzić i utrzeć na gładką masę z masłem.
  • 3. Glazura: w małym rondelku podgrzać konfiturę, aby nabrała półpłynnej konsystencji.
  • 4. Na wystudzony spód tarty wyłożyć masę budyniową. Na wierzchu ułożyć plasterki banana lekko dociskając. Na koniec rozsmarować glazurę. Chłodzić w lodówce przez około 1 godzinę przed podaniem. Smacznego!

Porady

aby uniknąć wytworzenia grudek w budyniu warto przesiać mąkę wraz z proszkiem budyniowym i wymieszać w szklance zimnego mleka wraz z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować