Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.---CIASTO---
Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy ciastem natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i kładziemy papier do pieczenia, na który wysypujemy np. groch i rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika na około 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy papier z grochem i dalej pieczemy ok. 5-10 minut do lekkiego zrumienienia się ciasta.
2.---FARSZ---
Cebulę kroimy na półplasterki i smażymy w rondelku. Podlewamy odrobiną wody i wrzucamy rozkruszoną kostkę rosołową (ja dałam pieczeniową). Próżymy do całkowitego zmiękczenia cebuli. Pod koniec dodajemy garstkę świeżego szpinaku i mieszamy. przyprawiamy czosnkiem suszonym. Tak przygotowany farsz wykładamy na wcześniej upieczony spód.
3.Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na cebulę i posypujemy startym żółtym serem a na wierzch układamy pokrojone oliwki i pokrojoną szynkę.
Pieczemy 40-45 minut w temp. 180st.
Komentarze