Ciasto z cukinią i marchewką

0 (0 ocen)

Tarta (Ciasto) z cukinią i marchewką - sezonie świetny sposób nawykorzystanie nadmiaru cukinii. Przepis z kuchni rumuńskiej.

Składniki:

  • 5 jajek
    150 ml oleju
    500 g zielonej cukinii
    1 duża marchewka
    cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    120 g startego sera żółtego
    150 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól, pieprz, majeranek,bazylia do smaku

Ciasto z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Tarta (Ciasto) z cukinią i marchewką 1. Cukinię (bez miąższu) i obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę drobno kroimy. Jajka mieszamy w misce z olejem, dodajemy
    mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tak, żeby nie było grudek.
    Doprawiamy do smaku przyprawami a po wymieszaniu dodajemy odciśnięte z soku cukinię i marchewkę, cebulę i ser oraz natkę pietruszki. Wszystko
    dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na tartę, wysmarowanej
    tłuszczem i wyłożonej Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45
    minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy