Tarta (Ciasto) z cukinią i marchewką - sezonie świetny sposób nawykorzystanie nadmiaru cukinii. Przepis z kuchni rumuńskiej.
Składniki:
5 jajek
150 ml oleju
500 g zielonej cukinii
1 duża marchewka
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
120 g startego sera żółtego
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, majeranek,bazylia do smaku
Ciasto z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię (bez miąższu) i obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę drobno kroimy. Jajka mieszamy w misce z olejem, dodajemy
mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tak, żeby nie było grudek.
Doprawiamy do smaku przyprawami a po wymieszaniu dodajemy odciśnięte z soku cukinię i marchewkę, cebulę i ser oraz natkę pietruszki. Wszystko
dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na tartę, wysmarowanej
tłuszczem i wyłożonej Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45
minut.
Komentarze