Tarta cytrynowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

Tarta jest wyśmienita, słodko-kwaśna, idealna do filiżanki kawy czy herbaty...

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej,
    2 łyżki kakao,
    180g masła lub margaryny,
    2 żółtka,
    szczypta soli,
    5 łyżek drobnego cukru do wypieków.

    Masa czekoladowa:
    3/4 szkl. śmietanki 30%,
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady.

    Masa cytrynowa:
    cytryna,
    galaretka cytrynowa,
    5 łyżek masła,
    2 jajka,
    2/3 szkl. cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, zmieszać z kakao. Dodać posiekane masło, łyżkę lodowatej wody, żółtka, szczyptę soli oraz cukier. Wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30mi do lodówki. Formę na tartę natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki formy, gęsto nakłuć widelcem. Piec ok. 20-25min w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Śmietankę podgrzać, lecz nie gotować!! Dodać połamane na kawałki czekolady, mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie mocno schłodzić i ubić na sztywno. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki.
  • 3. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Dodać jajka, cukier i posiekane masło. Postawić nad garnkiem z gotującą wodą i ubijaćna parze ok. 5minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy masa zacznie lekko tężeć wylać na masę czekoladową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Udekorować wg uzniania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować