Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

Smak tarty bardzo mnie zaskoczył, jest idealnie słodko-kwaśna :) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce :)

Składniki:

  • Spód:
    190 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżki cukru pudru
    115 g masła (zimnego)
    1 żółtko
    Masa cytrynowa:
    5 jajek
    200 ml śmietany 30 lub 36 %
    120 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z dwóch cytryn
    150 ml soku z cytryny (ja zużyłam do tego 2 i 1/2 cytryny)
    +
    cukier puder (opcjonalnie)
    bita śmietana (opcjonalnie, ja nie użyłam)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zimne masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko i cukier puder i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
  • 2. Do natłuszczonej i podsypanej mąką foremki na tartę wykładamy ciasto, rozprowadzamy równo również po bokach foremki. Pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie lekko zrumienione.
  • 3. Masa: w misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy (masa będzie rzadka) i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, lub do momentu, aż masa będzie ścięta.
  • 4. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Można podać z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować