Smak tarty bardzo mnie zaskoczył, jest idealnie słodko-kwaśna :) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce :)
Składniki:
Spód:
190 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła (zimnego)
1 żółtko
Masa cytrynowa:
5 jajek
200 ml śmietany 30 lub 36 %
120 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z dwóch cytryn
150 ml soku z cytryny (ja zużyłam do tego 2 i 1/2 cytryny)
+
cukier puder (opcjonalnie)
bita śmietana (opcjonalnie, ja nie użyłam)
Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: zimne masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko i cukier puder i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
2.Do natłuszczonej i podsypanej mąką foremki na tartę wykładamy ciasto, rozprowadzamy równo również po bokach foremki. Pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie lekko zrumienione.
3.Masa: w misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy (masa będzie rzadka) i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, lub do momentu, aż masa będzie ścięta.
4.Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Można podać z bitą śmietaną.
Komentarze