tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • TARTA: mąka tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram............


    KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml..............


    SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Syropy

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki 26 cm i 15 cm, ciasto zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremek, mocno przyklepać do dna i rantu, schować do lodówki na 1 godzinę
  • etap 2. ciasta ponakłuwać widelcem, nakryć folią i wysypać np. kaszą owsianą lub grochem, użyłam kaszy owsianej, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół, podpiec tarty 15 minut
  • etap 3. Krem: jajka z cukrem mikserem ubić do białości, osobno ubić na sztywno zimną śmietanę 30%, sparzone cytryny zetrzeć skórki do masy jajecznej, wlać sok z tych dwóch cytryn, masę przelać do ubitej śmietany i łyżką delikatnie połączyć składniki
  • etap 4. wylać krem na tarty i piec dalej w 180C 25 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić
  • etap 5. Syrop: sparzoną cytrynę pokroić na cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować